Tiesuolan vaikutukset

Talven tehdessä tuloaan käy liukkaudentorjunta ajankohtaiseksi. Suomen tieverkostoon levitetään vuosittain 120 miljoonaa kiloa tiesuolaa. Vaikusta jään ehkäisyyn on lämpötilan sahatessa nollan tuntumassa, kuitenkin yli kuuden pakkasasteen. Tätä kylmemmillä keleillä suolan teho laskee ja sen mahdollisesti sulattama vesi jäätyy entistä liukkaammaksi.

Tiesuola on käytännössä natriumkloridia, joka korkeina pitoisuuksina happamoittaa vettä tehden siitä korrosoivaa. Alumiinivanteiden luonnollinen oksidisuoja torjuu osan vaikutuksesta, mutta kiillotetut kohdat ovat alttiita syöpymiselle. Vanteen pinnalliset naarmut ja kolhut keräävät kosteutta aiheuttaen värivirheitä ja pinnallista epämuodostumaa käsittelemättömissä vanteissa. Alkuperäisen kiillon säilyttämiseksi vanteet onkin suositeltavaa puhdistaa 2-4 kertaa kuussa.

Kirkas ja kiinteä Dura-Bright®-kerros ehkäisee tiesuolan vaikutusta tehokkaasti, eikä salli naarmuista alkaneen korroosion levitä pinnan alle. Vanteen kiiltoa kannattaa silti ylläpitää säännöllisellä pesulla ilman hapettavia aineita. Sallittu pH-alue Dura-Bright -vanteille on 2-12.

Muista alumiinivanteiden pesussa:
– Anna vanteen jäähtyä ennen pesua, jotta se ei haihduta pesuliuoksesta vettä.
– Vältä pesuasemien käyttämiä happamia puhdistusaineita.
– Älä koskaan pese Dura-Bright -vanteita fluorihapolla.
– Älä käytä hankaavia välineitä tai aineita.
– Älä korjaa vanteita hitsaamalla. Syvän halkeaman saanut vanne soveltuu vain kierrätykseen.