Alcoa® Wheels joukkoliikenteessä

Liikennepäästöjen alentaminen on merkittävä tekijä EU:n ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. IFEU:n mukaan suurimmat tulokset voidaan tässä saavuttaa kaupunkibusseilla.* Joukkoliikenteen linja-autojen ajomäärät ja toistuvat liikkeellelähdöt lisäävät päästökuormaa, jota voidaan kompensoida vain polttoainevalinnoilla ja materiaalin keventämisellä. Alcoa® Wheels -vanteet keventävät jo kuuden vanteen linja-autokokoonpanoa sadalla kilolla ja pienentävät polttoaineenkulutusta jopa 1-2 %. Myös niiden matala hiilijalanjälki tuotannosta kierrätykseen tuo kaupungille vihreää lisäarvoa. Esitteemme voit ladata tästä. (* IFEU Energy savings by light-weighting)

Kaupunkibussin säästölaskuri

Oheisella laskurilla voit arvioida Alcoa® Wheels -vanteiden takaisinmaksuajan ja säästöarvon joukkoliikenteessä. Syötä taulukkoon halutut arvot ja näet vuosittaisen polttoainesäästön sekä huollon ja kierrätysarvon tuoman kokonaisvuosisäästön verrattuna teräsvanteisiin. Luvut perustuvat kaupunkiliikennebusseista saatuihin tuloksiin 12 vuoden testijaksolla. (Jos taulukko ei lataudu, päivitä sivu tai avaa osoite toisella selaimella.)


Dieselin säästöarvo on käyttöoloista riippuen noin 1-2 % vaihdettaessa kuusi teräsvannetta Alcoa® Wheelsiin.

Alumiini maailmalla

Joukkoliikenteen varustelu alumiinivanteilla on maailmanlaajuinen suuntaus:

  • Kansainvälinen energiajärjestö IEA suosittelee
  • Alcoa® Wheels -pioneereja Euroopassa Ranska, Englanti, Hollanti
  • Skotlannin Edinburgh siirtyy kokonaan Alcoa® Wheelsiin
  • Sähköbussien varustelu Suomessa akkukuorman keventämiseksi
  • USA:ssa jo 90% busseista alumiinivanteilla
Vihreämmin liikkeelle

Alumiinin keveys säästää yhdessä kaupunkiliikennebussissa noin 240 litraa dieseliä vuodessa (kuuden vanteen kokoonpano, vuosiajo 60 000 km). Koko kalustolla tämä tuottaa liikennöitsijälle vuositasolla selvää säästöä. Saavutettu kevennys vähentää samalla linja-auton hiilidioksidipäästöjä 0,3 tonnia vuodessa. Yhdessä koko joukkoliikennekaluston merkitys kaupunkikohtaisten päästötavoitteiden saavuttamisessa on korvaamaton. Alumiini on materiaalina täysin kierrätettävä ja ilmastopäästöjen kokonaisvähennys diesel-käyttöisen kaupunkibussin elinkaaressa onkin jopa 5,6 tonnia.

Pienempi elinkaarikustannus

Takoalumiinin keveys helpottaa rengas-vanneyhdistelmän asennusta ja huoltoa. Painoero säästää ajokaluston liikkuvia osia ja renkaissa mitattu kuluma on jopa 20% pienempi kuin teräsvanteilla. Alcoa® Wheels tarjoaa eri käyttöolosuhteisiin pintamalleja, joista huoltovapain on patentoitu Dura-Bright® EVO. Säännöllinen vesipesu pitää linja-auton vanteet kirkkaina ilman kiillotusta – ajosta toiseen! Vanteilla on viiden vuoden rakennetakuu, ja on tavallista että ne kestävät käytössä 20 vuotta.