Huolta huollosta?

Vanteiden säännöllinen huolto on tarpeen niin ajoneuvon ulkonäön kuin turvallisuudenkin säilyttämiseksi. Erityistä huomiota on kiinnitettävä vanteen reunan kuntoon, jotta liitos renkaaseen pysyy tiiviinä, eikä vanne vaurioita rengasta.

Ajossa renkaan jalka-alue hankautuu vannetta vasten kuluttaen vanteen reunaa vähitellen terävämmäksi. Reunan kunto tulee tarkastaa jokaisen renkaanvaihdon yhteydessä. Ainoastaan Alcoa® Wheels Dura-Flange® -vanteissa on erityissuoja tämän tyyppistä kulumaa vastaan, ja reunalla on kahden vuoden takuu ilman kilometrirajoitusta.

Reunan terävöitymiseen vaikuttavat etenkin raskaat kuormat, matala rengaspaine sekä painopisteen muutokset kuormauksessa. Vaikutusta lisäävät korroosio, syövyttävät pesuaineet tai liian kapean vannekoon käyttäminen.

Liian teräväksi kulunut reuna voi vahingoittaa rengasta, kun rengas poistetaan vanteelta.

Terävät reunat voivat leikata kumista pitkiä lastuja renkaan molemmilta puolilta. Tämä voi aiheuttaa renkaan kiinnityksen löystymisen ja ilman karkaamisen. Terävää vannetta ei kuitenkaan tule hylätä ilman lisätarkastusta. Oikein huolletulla vanteella voi olla edessään vielä kymmeniätuhansia ajokilometrejä.

Arvioi terävyys viistämällä kumilla päällystettyä puupalaa vanteen reunaa vasten. Jos vanne leikkaa kumia, vanne vaatii välitöntä huoltoa.

Noudata varovaisuutta rengasta irrottaessasi

Kun havaitset terävän reunan, voitele renkaan ja vanteen kosketuspinta esim. Alcoa HubGrease -rasvalla. (Vettä sisältävä voiteluaine ei ehkä riitä liu’uttamaan rengasta irti). Irrota rengas varoen.

Tarkista vanteen suoruus ja vakaus lattialla vierittäen tai kulmamitalla. Jos korkeusero kahden reunan välillä on niin suuri, että voit asettaa luottokortin suorakulman ja toisen reunan väliin, on vanne poistettava käytöstä. Muussa tapauksessa reunan hiontavara tarkastetaan ja sen ollessa riittävä vanne voidaan huoltaa.

Kuva 1. Suorakulman käyttö vanteen mittojen tarkastukseen. Oikealla tilaa jää luottokortille.

Alcoan vannetulkki määrittää hiontavaran

Vanteen reunan terävyys voidaan poistaa hiomalla. Alcoan vannetulkilla (kuvassa) näet helposti, onko reuna vielä kyllin korkea. Kun metallia ei enää ole riittävästi hiottavaksi, vanne on kulunut loppuun ja tulee poistaa käytöstä. Alcoan vannetulkin saat maksutta Milcoalta.

Kuva 2. Vannetulkki asetetaan reunaa vasten. A) Riittävä hiontavara B) Riittävä hiontavara; päivänvalo näkyy vielä tulkin ja vanteen välistä C) Vanne kulunut loppuun, poistettava käytöstä

 

Reunan hionta

Vanteen reuna voidaan tasoittaa viilalla tai hiomalaikalla. Jos käytät hiomalaikkaa, suojaudu melulta, kipinöiltä ja metallilastuilta. Käytä suojalaseja, hansikkaita ja kuulosuojaimia.

Poista vain sen verran metallia kuin on tarpeen reunan tasoittamiseksi ja varo kovertamasta vannetta. Ole tarkkana, jotta reunasta tulee tasalaatuinen koko kehältä. Tarkista lopuksi olka-alueen riittävä korkeus vannetulkilla. Jos koko ympärysmatkalla on riittävästi reunaa renkaan tukemiseen, voidaan vanne palauttaa käyttöön.

Lisää huolto-ohjeita saat Alcoa Wheels -huolto-oppaasta, jonka voit pyytää osoitteesta info@milcoa.fi. Verkossa katso huolto-oppaan luku 6F (2010 painos).

Video-ohje renkaan irrotukseen: How to mount and demount Alcoa Wheels